Choď na obsah Choď na menu

Aktuálne správy

28. 6. 2015

http://www.mojalaska.sk/ver-1.4/public/img/aktuality-title.jpg

Aktuálne správy sú v komentároch:

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Admin - Krajiny, kde sú Vianoce zakázané

30. 12. 2015 11:42

Medzi krajiny, ktoré zakázali slávenie vianočných sviatkov, patria napríklad Somálsko a Brunej. „Sme moslimská krajina a voči neislamským oslavám zastávame nulovú toleranciu. Keďže sme na sto percent moslimským štátom, porušuje to naše náboženské vyznanie a vieru," uviedol Šajch Muhammad Chajrú zo somálskeho ministerstva pre náboženské záležitosti.

Podobné nariadenie vydal v roku 2014 aj brunejský sultán Hassan al-Bolkiah. Po intervencii imámov tento rok sprísnil sankcie za jeho porušenie. Verejné prejavy vianočnej radosti môžu byť potrestané až päťročným väzením. Kresťania môžu Vianoce sláviť len súkromne, pričom to musia nahlásiť úradom. Dôvodom zákazu je podľa portálu Vatican Insider nahradenie duchovného významu Vianoc konzumom, ktorý ohrozuje moslimov.

Brunejský sultanát, ktorý bol ešte v 20. storočí britským protektorátnym územím, sa nachádza v juhovýchodnej Ázii. Sedemdesiat percent obyvateľov tvoria sunniti, zvyšná časť sa hlási k budhizmu, kresťanstvu a rôznym animistickým náboženstvám. V krajine platí islamské právo šaría.

Vianoce sa takmer neslávili ani na mieste Ježišovho narodenia v Betleheme. Kvôli napätej situácii sa totiž palestínska vláda rozhodla zrušiť všetky verejné oslavy. Palestínski bojovníci z hnutia Al-Fatah boli ešte radikálnejší. V Betleheme zakázali stavať vianočné stromčeky a jasličky či konať procesie.

Miestni kresťania sa však proti reštrikciám vzbúrili a oslavy Narodenia Pána sa v Betleheme nakoniec konali, aj keď len v obmedzenej miere. Zásluhu na tom má najmä kresťanská starostka mesta Vera Baboun. Kým v roku 1948 sa 85 percent obyvateľov Betlehema hlásilo ku kresťanstvu, dnes ich je necelých 12 percent.

Admin - Asia Bibi - pakistanska kresťanka už 7 Vianoce prežívala v moslimskej väznici

30. 12. 2015 11:41

Pakistanská kresťanka Asia Bibi, ktorú odsúdili na trest smrti za údajnú urážku proroka Mohameda, prežíva za mrežami už svoje siedme Vianoce. Päťdesiatročná matka piatich detí momentálne čaká na stanovenie dátumu vypočúvania pred Najvyšším súdom, ktorý prijal petíciu proti vykonaniu trestu smrti. Píše o tom portál Vatican Insider.

V roku 2009 sa Asia Bibi počas práce na poli napila vody z verejnej studne a nádobu s vodou podala aj svojej moslimskej spolupracovníčke, ktorá ju o to požiadala. Ostatné ženy ju napadli pre jej kresťanskú vieru a obvinili ju, že vodu kvôli svojej viere znečistila. „Verím vo svoje náboženstvo a v Ježiša Krista, ktorý zomrel na kríži za hriechy ľudstva. Čo urobil na záchranu ľudstva váš prorok Mohamed?" opýtala sa ich Asia Bibi. Otázka miestnych moslimov rozzúrila, nasledovali útoky voči nej a jej rodine. V roku 2010 ju odsúdili na smrť za „vyslovenie hanlivej poznámky voči prorokovi Mohamedovi", čo je v pakistanskom práve klasifikované ako rúhanie, za ktoré môže hroziť až trest smrti.

"Nech Panna Mária, ktorej zverujeme tých – a sú, žiaľ, veľmi mnohí –, ktorí ako svätý Štefan znášajú prenasledovania v mene viery, naši mnohí mučeníci dneška, nasmeruje našu modlitbu k prijatiu a darovaniu odpustenia."
Pápež František pred modlitbou Anjel Pána na sviatok prvého mučeníka sv. Štefana

Na podporu pakistanskej kresťanky sa viackrát vyslovili aj pápeži Benedikt XVI. a František, ktorý sa v apríli tohto roku vo Vatikáne stretol s jej manželom a dcérou, modlil sa s nimi a povzbudil ich v zápase o jej prepustenie.

Napriek utrpeniu, izolácii a pocitu veľkej nespravodlivosti sú pre Asiu a jej rodinu Vianoce sviatkami pokoja. „Vianoce sú oslavou Božej milosti,“ povedala Asia, vďačná za stretnutie s manželom a deťmi, ktorí ju na Štedrý deň prišli navštíviť do väzenia. „Odpúšťam svojim prenasledovateľom, ktorí ma falošne obvinili, a čakám na ich odpustenie.“

Vznesené obvinenia však rázne odmieta. „Skutočne si neviem predstaviť, že by som urazila proroka Mohameda. Hoci som vo väzení už sedem rokov, necítim nenávisť voči tým, ktorí mi ublížili. Modlím sa, aby Mohamed udelil múdrosť jeho nasledovníkom a modlím sa k Ježišovi, aby daroval pokoj celému svetu.“

Prípad Asie Bibi pritom nie je ojedinelý. Minulý rok pakistanské úrady zaznamenali až 1400 obvinení z rúhania – najviac za posledné roky. „Pre právnikov je čoraz nebezpečnejšie obhajovať svojich klientov proti obvineniam z rúhania,“ hovorí miestny právnik Nisar Shar. Podľa ľudsko-právnych organizácií miestne súdy odsúdili z tohto dôvodu troch ľudí na trest smrti a ďalších deviatich uväznili.
Niekde sa Vianoce ani nekonali




Admin - Pozdrav pápeža stretnutiu Taizé vo Valencii: Buďte oázami milosrdenstva

30. 12. 2015 11:31

Vatikán/Španielsko 28. decembra – Stať sa „oázami milosrdenstva“, osobitne pre „mnohých migrantov, ktorí tak veľmi potrebujú prijatie“. O tomto sa píše v pápežskom pozdrave účastníkom európskeho stretnutia Taizé, ktoré sa dnes začalo v španielskej Valencii. V mene Svätého Otca kardinál Pietro Parolin píše 30- tisíc mladým zhromaždeným na tomto v poradí už 38. stretnutí animovanom komunitou Taizé. Tohtoročné stretnutie, ktoré sa skončí 1. januára, je zamerané na tému milosrdenstva v súvislosti s Jubilejným rokom, ktorý Cirkev momentálne slávi. Ako sa uvádza v posolstve, Svätý Otec v tejto súvislosti mladým ďakuje za nasadenie všetkých ich kreatívnych síl a predstavivosti prislúchajúcich mladosti. V posolstve sa ďalej píše:

„Aj vy túžite, aby sa milosrdenstvo prejavilo vo všetkých jeho dimenziách, vrátane tých sociálnych. Pápež vás povzbudzuje pokračovať na tejto ceste, aby ste mali odvahu milosrdenstva, ktoré vás povedie nielen k tomu, aby ste ho prijali pre vás samotných, do vášho osobného života, ale aj k tomu, aby ste boli nablízku tým, čo sa nachádzajú v ťažkostiach. Viete, že Cirkev je tu prítomná pre celé ľudstvo a tam, kde sú kresťania, by mal byť každý schopný nájsť oázu milosrdenstva. Toto je to, čím sa môžu stať vaše spoločenstvá. Osobitne to platí pre množstvo migrantov, ktorí tak veľmi potrebujú vaše prijatie.“

V posolstve sa spomína aj láska zakladateľa komunity Taizé brata Rogera k chudobným a znevýhodneným, jeho spájanie modlitby so solidaritou. Svätý Otec vyzýva mladých napĺňať svoje evanjeliové povolanie práve formami solidárnosti a milosrdenstva. -zk-

Admin - 30.12.2015 / sv.Felix / Dávid

30. 12. 2015 11:29

Dnešný dátum: streda, 30. december 2015
Meniny má Dávid.
Dnes je deň vyhlásenia Slovenska za samostatnú cirkevnú provinciu.
Katolícky kalendár:
Dnes: Félix I., pápež
- liturgia: féria
Zajtra: Silvester I., pápež
- liturgia: féria
Liturgický rok: C


Félix I., pápež

Svätý

Sviatok: 30. december

* okolo 210 Rím
† 30. december 274 tamtiež

Pontifikát: 269 – 274

Význam mena: šťastný, spokojný (lat.)

Sv. Félix bol pôvodom Riman. Pápežom sa stal v roku 269. Dekrétom stabilizoval slávenia spomienok na svätých. Mal veľa problémov s neposlušnosťou zosadeného biskupa Pavla zo Samosaty. Toho zosadil ešte predchodca sv. Félixa pápež Dionýz. Biskup Pavol odmietol prepustiť biskupský stolec Domnusovi, ktorý bol vymenovaný na jeho miesto. Podarilo sa to až na zásah cisára Aureliána. Pápež Félix zomrel prirodzenou smrťou roku 274. Pochovali ho v Kalixtových katakombách. V niektorých spisoch sa mylne uvádza ako mučeník. Stalo sa to zrejme mylným tvrdením, že v hrobe iného mučeníka menom Félix sa nachádza pápež Félix I.

Admin - 27. december - Ján, apoštol a evanjelista

27. 12. 2015 17:41

* Betsaida, dnes pahorok Et-Tell pri Ad Dardara, Sýria
† okolo 101 (?) Efez, dnes ruiny pri meste Selçuk, Turecko (?)

Význam mena Ján: Boh je milostivý (hebr.)

Atribúty: orol, kalich s hadom, nádoba s olejom, kniha

Patrón sochárov, maliarov, tlačiarov, výrobcov papiera, kníhviazačov, kníhkupcov, spisovateľov, úradníkov, notárov, teológov, vinárov, mäsiarov, sedlárov, sklenárov, rytcov, výrobcov sviečok a prútených vecí; pre dobrú úrodu, pred krupobitím, otravou, popáleninanmi, epilepsiou

Sv. Ján bol najmladším spomedzi apoštolov. Bol synom Zebedeja a bratom Jakuba s prímením Starší. Bol učeníkom, “ktorého Ježiš miloval”. Narodil sa pravdepodobne v Betsaide. Jeho otec bol rybárom, zrejme zámožnejšie situovaným, pretože zamestnával viacerých ľudí. Keď Ježiš povolal Jakuba a Jána, oni hneď zanechali všetko a šli za ním. Počas svojho pôsobenia ich Kristus nazval “Synovia hromu”, kvôli tomu, že chceli zoslať oheň z neba na dedinčanov, ktorí ich neprijali. Ich matka raz prosila Ježiša, aby mohli oni dvaja sedieť v Božom kráľovstve po pravici a ľavici Boha. Ján bol jediným učeníkom, ktorý zostal s Ježišom až do poslednej chvíle jeho života tu na zemi. Jemu zveril Pán svoju Matku. Podľa tradície sa po vzkriesení Ján usadil v Efeze aj s Máriou, Ježišovou Matkou. Napísal štvrté evanjelium, tri listy a Apokalypsu (Zjavenie apoštola Jána). Založil viacero prvokresťanských spoločenstiev v Malej Ázii. Ako jediný z apoštolov nezomrel mučeníckou smrťou, hoci ho na rozkaz cisára Domiciána hodili do suda s vriacim olejom. Potom musel odísť do vyhnanstva na ostrov Patmos. Zomrel až okolo roku 100 v Efeze vo vysokom veku. Je patrónom Malej Ázie.

Admin - OKTOBER 2015 - čas rozhodnutia podľa o.Gabriela Amortha

28. 6. 2015 20:29

Bologna, 24.6.2015 (kath.net/jg) 018 044 –

„Posledná bitka medzi Pánom a vládou satana sa vybojuje o manželstvo a rodinu.“

Táto veta stojí v liste, ktorý napísala sr. Lucia dos Santos, vizionárka z Fatimy, kardinálovi Carlovi Caffarrovi, bolonskému arcibiskupovi.
Blog Rorate caeli uverejnil výťah z interview, ktorý kardinál poskytol talianskemu magazínu Voce di Padre Pio v marci 2008.

Kardinál Caffarra dostal v r. 1980 od svätého pápeža Jána Pavla II. poverenie založiť Pápežský inštitút pre štúdium manželstva a rodiny, ktorého bol aj prvým prezidentom v r. 1981 až 1995. Keď prevzal túto úlohu, napísal list sr. Lucii, v ktorom ju prosil o modlitbu. V jej odpovedi bola aj spomínaná veta.

„Proti každému, kto sa zasadzuje za svätosť manželstva a rodiny sa bude v každom ohľade bojovať a bude odmietaný, pretože toto je rozhodujúca otázka,“ dodala sr. Lucia.

„Sv. pápež Ján Pavol II. takisto považoval túto otázku za kľúčovú,“ ako spomína kardinál Caffarra.
„Týka sa piliera stvorenia, vzťahu muža a ženy v rámci generácií ´Ak sa tento základný pilier zničí, zrúti sa celá budova,´“ citoval kardinál Caffarra pápeža. -zg-

http://alianciazanedelu.sk/?p=5966

o.Amorth nadväzuje na toto posolstvo slovami

Řekl mi, že již jen krátký čas zbývá do chvíle, než tresty, Pannou Marií ve Fatimě předpovězené, změní náš svět k nepoznání. Nedojde-li prý do konce letošního října k zasvěcení Ruska právě tak, jak to Panna Maria požadovala, pak se temná proroctví z Fatimy mohou začít uskutečňovat třeba hned následující den.

V října (oktober) ???
Vtedy má byť konečná fáza Synody o rodine

Tak to vizerá, že ten čas bude rozhodujuci